wtorek, 10 października 2017

Rukiew wodna

Rukiew wodna - Nasturtium officinale W. T. Aiton - gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych.

Rukiew wodna - wyróżnia ją bezapelacyjna wyrazistość oraz lekko pieprzowy smak przełamany subtelną nuta słodyczy.
Przepisy wykorzystujące rukiew wodną pozwalają wykorzystać jej soczyste i ostre liście jako komponent podkreślający smak kremowych zup, warzywnych past i różnorodnych sałatek.
              Właściwości i działanie:

  1. Rukiew wodna wygląda delikatnie i świeżo, ale działanie ma bardzo zdecydowane.
  2. Liście rukwi wzmacniają i oczyszczają krew.
  3. Rukiew poprawia trawienie.
  4. Działa nawilżająco na płuca i gardło.
  5. Skutecznie hamuje rozrost tkanki nowotworowej.
  6. Wygładza i poprawia stan skóry.
  7. Kobiety! rukiew spłyca również zmarszczki.
  8. Idealna jest na surowo jak i w postaci zupy.
  9. Te małe listki to prawdziwa bomba witaminowa, zawierają witaminy C, K, A, D, E, B1.

Właściwości rukwi wodnej sprawiają, że jest ona ziołem polecanym kobietom.
Korzystnie wpływa na krwiobieg, poprawiając jednocześnie nastrój oraz usuwając napięcia.
Polecam serdecznie chociażby w takiej sałatce.
Sałatka z rukwi wodnej i sera lazur turkusowy.
Źródło.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger