piątek, 25 sierpnia 2017

Antonówka, borówki amerykańskie, brzoskwinia i chia w jednym deserze

W jednym jakże pysznym deserze umieściłam dziś kilka owoców i chia a rezultat znakomity.
Deser jest kwaskowy od jabłek, słodki od brzoskwini, chia go zagęszcza a chrupiące borówki nadają mu charakteru.
To znakomite połączenie, to pyszny deser, zachęcam do spróbowania.
Antonówka, borówki amerykańskie, brzoskwinia i chia w jednym deserze.


              Składniki:

  • 2 duże antonówki - można dać inne ulubione jabłko
  • 2 pełne łyżki nasion szałwii hiszpańskiej chia
  • 100 ml wody
  • 1 duża brzoskwinia
  • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru

Jabłka obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę, przełożyłam do garnka, wlałam do garnka wodę, wsypałam ksylitol i rozgotowałam pod przykryciem.
Dodałam teraz nasiona chia i gotowałam jeszcze 5 minut.
Jeśli jest bardzo gęste dodajcie trochę wody.
Masę jabłkową włożyłam do pucharków na dno, na niej ułożyłam cząstki brzoskwini, przykryłam drugą warstwą jabłek i na wierzchu ułożyłam borówki.
Jak masa przestygła włożyłam pucharki do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                       "Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad jeziorem Białym
Zachody słońca nad jeziorem Białym to malowniczy obraz zmieniający się co dnia, to feeria kolorów, barw, zmieniających się obrazów.
To w końcu spektakl którego reżyserem jest sama natura, warte obejrzenia.

4 komentarze

  1. oo, nigdy jeszcze nie miałam okazji czegoś takiego próbować. Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda ten deser, chętnie wypróbuję Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger