piątek, 25 sierpnia 2017

Śródziemnomorska piada czyli włoski chleb z salsą

Jak już kiedyś pisałam piada to włoski chlebek który idealne smakuje maczany w świeżej oliwie.
Niemniej jednak jako dodatek do salsy, warzyw wszelakich czy serka też jest idealny.
Zachęcam do zrobienia włoskiego śniadania.
Śródziemnomorska piada czyli włoski chleb z salsą.


                Składniki:

  • 3 włoskie pszenne placki piada
  • 2 pomidory
  • 10 oliwek kalamata
  • 4 gałązki bazylii
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g sera kaszkawał
  • pieprz czerwony malgaski
  • sól morska

Pomidory pokroiłam w drobniutką kosteczkę, lekko je posoliłam i włożyłam na sito aby sok ociekł.
Oliwki wypestkowałam i pokroiłam w kostkę.
Posiekałam bazylię a także pokroiłam w plastry mozzarellę a kaszkawał starłam na tarce o dużych oczkach.
Pomidory wymieszałam z bazylią i oliwkami, posoliłam, dodałam utłuczonego pieprzu malgaskiego.
Na patelni podgrzałam chlebek i jak już był ciepły posypałam go startym serem, ułożyłam na nim salsę, posypałam bazylią i plastrami mozzarelli, złożyłam na pół i podgrzałam na drugiej stronie.
Podałam gorące.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
                                       "Podróże małe i duże"
Fontanna Grzybek w Ciechocinku
Każdy turysta odpoczywający w Ciechocinku prędzej czy później trafi na ten charakterystyczny obiekt w kształcie grzyba z którego spływa solanka.
Nazwany jest Fontanną "Grzybek" choć w rzeczywistości jest to źródło solanki.
Rozproszony w powietrzu jod znakomicie wpływa na górne drogi oddechowe i znakomicie je inhaluje.

2 komentarze

  1. Prawdziwa śródziemnomorska uczta :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj znowu miałam na śniadanie, prawdziwa uczta, polecam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger