sobota, 26 sierpnia 2017

Grzebyki krucho drożdżowe z dżemem z mirabelek

Dziś pyszne, puchate i aromatyczne od dżemu mirabelkowego grzebyki, idealne na deser.
Znakomite do kawy czy herbaty a może czystka, z kubkiem kakao też będzie super.
Przepis na grzebyki dostałam od znajomej koleżanki z "Garnka".
Grzebyki krucho - drożdżowe z dżemem z mirabelek.


                 Składniki:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 12 %
  • 20 g świeżych drożdży
  • dżem - u mnie z mirabelek
  • cukier puder do posypania

Do miski przesiałam mąkę, dodałam żółtka, wkroiłam masło.
Posiekałam wszystko na małe kawałki, wręcz na kruszonkę.
Drożdże wymieszałam ze śmietaną i wlałam do miski, szybko zagniotłam ciasto.
Ciasto włożyłam do lodówki na 60 minut.
Potem wyjęłam ciasto na blat, rozwałkowałam na dość cienki placek ok. 3 mm i pokroiłam na prostokąty 10 cm x 5 cm.
Wzdłuż dłuższego brzegu ułożyłam pasek dżemu z mirabelek.
Nada się każdy gęsty dżem czy marmolada, powidła.
Założyłam brzeg do środka dociskając go do dna ciastka.
Drugi brzeg nacięłam jak grzebień i ułożyłam ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam grzebyki w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
Studziłam na kratce. 
Jeśli pieczecie z termoobiegiem to w 180 C przez 15 minut.
Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis od Krysi.
                                       "Podróże małe i duże"
Łabędź niemy
Łabędź niemy, gatunek dużego, prawie wędrownego ptaka z rodziny kaczkowatych.
Zamieszkujący Eurazję, zimujący w europie, północnej Afryce i środkowej i południowe Azji.
Jest jednym z najcięższych ptaków latających.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger