wtorek, 31 grudnia 2013

Zielony makaron z wołowymi klopsikami

Pyszne klopsiki wołowe w sosie pomidorowym, któż ich nie lubi ?
Moja wersja jest z makaronem szpinakowym i całość wyszła znakomicie.
Zachęcam do gotowania.
                    Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 g makaronu szpinakowego
                    Dodatki do mięsa:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka suszu z pomidorów
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
                   Na sos:
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka - 400 g małych pomidorków bez skóry
  • olej lniany do smażenia
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
Najpierw zajęłam się doprawieniem mięsa.
Cebulę i czosnek drobno posiekałam i dołożyłam do mięsa wraz z jajem i przyprawami.
Wyrobiłam mięso na jednolitą masę i wstawiłam do lodówki.
Teraz sos.
Posiekałam cebulę i pokroiłam paprykę w drobną kostkę.
Podsmażyłam je na oleju lnianym a następnie zalałam pomidorkami z puszki.
Dodałam resztę przypraw i gotowałam aż pomidory się rozpadły.
Z mięsa zwilżając dłonie zimną wodą uformowałam kulki i wrzucałam je do sosu.
Gotowałam 5 minut aby były miękkie i soczyste.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Na talerzu układałam makaron a na nim kulki mięsa polewając sosem.
Smacznego.
Pomysł własny.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger