czwartek, 2 sierpnia 2012

Pierogi z jagodami

To chyba najpyszniejsze danie z jagodami, bo robiłam i jagodzianki i zupę jagodową i jagody w cukrze i pampuchy z jagodami i jeszcze wiele innych ale pierogi dla mnie są najlepsze.
A jak jest u Was?
Robiłam je z ciasta zaparzanego i pierwszy raz robiłam falbankę, wyszła nieźle ale muszę jeszcze popracować.
Pierogi z jagodami.



Na ciasto:
  • ok. 2 szklanek mąki pszennej T 450
  • 1 żółtko
  • ok. 1/2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki mleka
Ponadto:
  • jagody
  • cukier
  • masło do polania
Przygotowanie pierogów:
  • Mąkę, ok. 2 szklanek wysypać na stolnicę i podzielić na dwie części.
  • Na jedną część wbić żółtko a na drugą wlać gorącą wodę aby zaparzyć mąkę.
  • Rozmieszać na małe kluseczki.
  • Wyrobić ciasto dodając mleko i dosypując mąki.
  • Ciasto rozwałkować dość cienko i szklanką wykrawać krążki.
  • Na każde krążek nakładać 1 łyżeczkę jagód i odrobinę cukru.
  • Potem zlepić brzegi pierogów dość mocno i można do dekoracji brzegów użyć widelca bądź zrobić falbankę tak jak ja.
  • Gotować w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok.3 minut.
Podawać polane masłem i posypane cukrem.
Smacznego.
Przepis mojej babci.

6 komentarze

  1. Zamiast masła śmietana lub jogurt bardzo gęsty .... ♥ Masa cukru. Smak dzieciństwa! Kocham kocham

    OdpowiedzUsuń
  2. popisowe danie mojej babci :)
    pozdrawiam,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobre są z jagodami

    OdpowiedzUsuń
  4. To chyba najsmaczniejsza letnia klasyka!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha!!! przyznam że pierogów z jagodami jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. proszę, proszę, proszę! przyślij mi mailem taką pyszną porcję xd

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger