czwartek, 2 sierpnia 2012

Kurczak na mamucie w marynacie szlacheckiej oraz testowanie

Przy tej potrawie testowałam kolejną z marynat do mięsa Prymat.
Tym razem była to Marynata w płynie szlachecka.
Marynata jest mieszanka wielu ziół i przypraw i w rezultacie mięso wyszło bardzo soczyste.
Fasole mamut każdy zna a ja właśnie podałam kurczaka na mamucie.
                     Zapraszam na kurczaka na mamucie

Składniki:
  • 8 pałek z kurczaka
  • marynata w płynie szlachecka Prymat
  •  
  • 500 g fasoli mamut
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 1 szklanka wina różowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Pałki kurczaka umyć i umieścić w miseczce.
Marynatę szlachecką dobrze wymieszać w torebce i wylać na pałki z kurczaka.
Dobrze obtoczyć mięso w marynacie.
Producent zaleca aby mięso leżakowało min. 2 godziny a ja zamarynowałam na noc.
Następnie pałki obsmażyłam na oleju na rumiano ze wszystkich stron a potem podlałam winem i dusiłam 10 minut.
Po tym czasie dodałam puszkę pędów bambusa wraz z  płynem.
Fasolę obrać i ugotować w osolonej wodzie ok. 8-10 minut.
Kurczaka dusić jeszcze z winem do momentu aż wino odparuje a to co najlepsze zostanie w mięsie.
Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody i zagęścić sos.
Zagotować.
Na talerzu układać mamuta a na nim układać pałki kurczaka z bambusem. 
Polecam bo danie naprawdę pyszne.
Jeśli chodzi o marynatę, to dzięki niej mięso było na prawdę miękkie i soczyste co nie zawsze się udaje.
Smacznego.


 

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger