środa, 21 września 2011

Tort kawowy

Ten tort robiłam na urodziny córki.
Nie wychodzą mi biszkopty a i czasu za wiele nie miałam i dlatego kupiłam gotowy spód Delekty i jak ktos bardzo się spieszy tak jak ja ten spód jest rewelacyjnym rozwiązaniem.

                Składniki:
  • 1 gotowy jasny spód do tortu
  • 1000 ml śmietany kremówki
  • 3 śmietan-fiksy
  • 4 łyżki cukru
  • sok z cytryny do smaku
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml spirytusu
  • winogrono zielone i czarne do dekoracji
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
  • zmielone migdały do obsypania tortu



Kawę zaparzyłam w 400 ml wrzątku i osłodziłam 2 łyżeczkami cukru.Wystudziłam.
Śmietanę ubiłam z cukrem i śmietan-fiksem.
Podzieliłam na dwie części.
Do jednej dodałam 100 ml zaparzonej kawy i dobrze wymieszałam.
Do drugiej zaś sok z cytryny do smaku.
Pozostałą część kawy wymieszałam ze spirytusem.
Pierwszy blat biszkoptowy nasączyłam ponczem i rozsmarowałam na nim dżem porzeczkowy.
A na dżemie położyłam część ubitej śmietany cytrynowej.
Na to drugi blat biszkoptowy.
Znowu go nasączyłam.
Posmarowałam go śmietaną kawową (połową porcji)
Na to trzeci blat biszkoptowy    znów nasączyłam i przykryłam resztą śmietany cytrynowej.
Brzegi tortu posmarowałam śmietaną kawową.

Następnie brzegi posypałam mielonymi migdałami.
Wierzch tortu udekorowałam winogronami i wiórkami czekoladowymi.
Potem schłodziłam tort w lodówce.
Goście mówili że był rewelacyjny.

Smacznego.
                Pomysł własny.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger