Takie omleciki ze śliwkami smakują obłędnie. Szybkie do zrobienia i szybkie do znikania. Uwielbiam tak zaczynać dzień. Polecam na śniadanie ale i na deser i do pudełka do pracy czy szkoły będzie znakomite.
Omlet serowy ze śliwkami - przepis
Omlet serowy ze śliwkami - składniki
- 2 duże śliwki
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 jaja - białka oddzielić od żółtek
- szczypta soli
- 40 g proszku budyniowego waniliowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki pszennej T 750
- 150 g skyru waniliowego
- Do miski włożyłam serek, jogurt, skyr, żółtka jaj i sól i wymieszałam.
- Teraz dodałam składniki sypkie, mąkę, proszek do pieczenia erytrytol, proszek budyniowy, wymieszałam wszystko na gładką masę.
- Białka jaj ubiłam na sztywną pianę i połączyłam z masą.
- Śliwki pozbawiłam pestek i przepołowiłam.
- Na patelnię wylałam połowę masy, ułożyłam śliwki i podpiekałam 2 minuty aż brzegi zaczęły się ścinać.
- Wtedy ułożyłam połówki śliwek i zalałam resztą masy.
- Najpierw przykryłam patelnię pokrywka i smażyłam 3 minuty, potem pokrywkę zdjęłam i przewróciłam omlet na drugą stronę.
- Dosmażyłam i podałam ze skyrem.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.