poniedziałek, 27 października 2025

Makaron ryżowy z klopsikami po japońsku

Te małe pulpeciki na ryżowym makaronie smakują obłędnie. Danie robi się szybko, danie także potem szybko znika z talerzy więc zachęcam do spróbowania.
Makaron ryżowy z klopsikami po japońsku - przepis

Makaron ryżowy z klopsikami po japońsku przygotowanie:
Klopsiki:
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 duże liście kapusty pekińskiej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżka listków kolendry
  • 1/2 pęczka dymki ze szczypiorem
  • chili do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • ok. 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • olej arachidowy do smażenia
Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka Mirimu
  • 200 g makaronu ryżowe wstążki
  • listki kolendry do posypania
Makaron ryżowy z klopsikami po japońsku przygotowanie:
  • Drobniutko posiekałam kapustę pekińską, wymieszałam z mięsem i  posiekanymi dymką, szczypiorem, listkami kolendry, szalotką, czosnkiem i startym imbirem.
  • Dodałam chili, olej sezamowy, sos sojowy i wyrobiłam na jednolitą masę.
  • Z masy mięsnej zrobiłam małe kulki wielkości orzecha włoskiego o podsmażyłam je na oleju arachidowym.
  • Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu.
  • Na patelnię z klopsami wlałam sos, sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy i Mirim i gotowałam 2 minuty.
  • Wrzuciłam na patelnię makaron, wymieszałam, przełożyłam na talerze.
  • Posypałam listkami kolendry.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger