Te małe pulpeciki na ryżowym makaronie smakują obłędnie. Danie robi się szybko, danie także potem szybko znika z talerzy więc zachęcam do spróbowania.
Makaron ryżowy z klopsikami po japońsku - przepis
Makaron ryżowy z klopsikami po japońsku przygotowanie:
Klopsiki:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 duże liście kapusty pekińskiej
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała szalotka
- 1 łyżka listków kolendry
- 1/2 pęczka dymki ze szczypiorem
- chili do smaku
- sos sojowy do smaku
- ok. 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- olej arachidowy do smażenia
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka Mirimu
- 200 g makaronu ryżowe wstążki
- listki kolendry do posypania
- Drobniutko posiekałam kapustę pekińską, wymieszałam z mięsem i posiekanymi dymką, szczypiorem, listkami kolendry, szalotką, czosnkiem i startym imbirem.
- Dodałam chili, olej sezamowy, sos sojowy i wyrobiłam na jednolitą masę.
- Z masy mięsnej zrobiłam małe kulki wielkości orzecha włoskiego o podsmażyłam je na oleju arachidowym.
- Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu.
- Na patelnię z klopsami wlałam sos, sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy i Mirim i gotowałam 2 minuty.
- Wrzuciłam na patelnię makaron, wymieszałam, przełożyłam na talerze.
- Posypałam listkami kolendry.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.