Widziałam kilka razy w necie ten przepis aż sama postanowiłam wypróbować i powiem wam że warto. Nie jest to ser jaki znamy ale jest równie pyszny i warto sobie zrobić tym bardziej że robi się go szybko. Idealny na śniadanie z warzywami albo co tam lubicie.
"Jajeczny" ser - przepis
- 1000 ml mleka
- 10 g soli
- 200 ml śmietanki36%
- 3 jaja
- Mleko wlałam do garnka, wsypałam sól i zagotowałam.
- Jaja roztrzepałam ze śmietanką.
- Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlałam masę jajeczną ciągle mieszając.
- Na małym ogniu gotowałam całość przez 5 - 6 minut.
- Przelałam masę na sito wyłożone gazą i chwilę czekałam aż nadmiar serwatki ocieknie.
- Zawiązałam końce gazy i zawiesiłam nad zlewem aby spokojnie ociekł.
- Można jeszcze pod obciążeniem włożyć ser do lodówki aby potem wyglądał ładnie i był bardziej zwarty.
- Podałam z bajglem i pomidorami.
Przepis od Nathallae
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.