wtorek, 21 października 2025

Domowe azjatyckie pierożki gyoza

 Te małe cuda wywodzą się z Chin, niemniej jednak to te japońskie są teraz najbardziej popularne. Uwielbiam je lepić a potem zajadać z dodatkami z Azji. Smakują wybornie i nie ma z nimi więcej pracy niż ze zwykłymi pierogami. Zachęcam do zrobienia.
Domowe azjatyckie pierożki gyoza - przepis

Domowe azjatyckie pierożki gyoza - składniki:
  • 400 - 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 2 łyżki świeżych listków kolendry
  • 1 pęczek szczypiorku
  • chili  do smaku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
Sos do pierożków:
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka octu ryżowego 
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • chili do smaku
  • kolendra do podania
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej T 650 
  • ok. 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju

Domowe azjatyckie pierożki gyoza - przygotowanie:
  • Mięso mielone włożyłam do miski.
  • Do mięsa dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekaną cebulę oraz szczypior, starty na małych oczkach imbir, posiekane listki kolendry.
  • Wymieszałam i doprawiłam do smaku: sosem sojowym, chili, olejem sezamowym.
  • Mięso z dodatkami odstawiłam na co najmniej kwadrans, żeby smaki się dobrze połączyły.
  • Do dużej miski wsypałam mąkę, wlałam olej i stopniowo dolewałam gorącą wodę, wymieszałam widelcem.
  • Gdy składniki z grubsza się połączyły, przełożyłam ciasto na stolnicę i wyrabiałam tak długo, aż stało się gładkie, miękkie i elastyczne. 
  • W razie konieczności można dosypać mąki lub dolać wody.
  • Przykryłam ciasto folią spożywczą i odstawiłam na 15 minut, aby odpoczęło.
  • Potem rozwałkowałam ciasto na cienki placek i wykrawałam kółka.
  • Na środku każdego krążka nakładałam ok. łyżeczki farszu i sklejałam brzegi.
  • Sklej jak umiesz i tak będzie dobrze bo należy je położyć zlepieniem do góry.
  • Pierożki parowałam w naczyniu na parę - można położyć durszlak nad garnkiem z wodą.
  • Pierożki parowałam ok. 12 - 15 minut.
  • Wszystkie składniki sosu wymieszałam i podałam do sosu.
  • Podałam z listkami kolendry.
  • Można podać ryż lub inne dodatki wedle uznania.
Smacznego

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger