Te małe cuda wywodzą się z Chin, niemniej jednak to te japońskie są teraz najbardziej popularne. Uwielbiam je lepić a potem zajadać z dodatkami z Azji. Smakują wybornie i nie ma z nimi więcej pracy niż ze zwykłymi pierogami. Zachęcam do zrobienia.
Domowe azjatyckie pierożki gyoza - przepis
Domowe azjatyckie pierożki gyoza - składniki:
- 400 - 500 g mięsa mielonego z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 szalotka drobno posiekana
- 2 łyżki świeżych listków kolendry
- 1 pęczek szczypiorku
- chili do smaku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sos do pierożków:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- chili do smaku
- kolendra do podania
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej T 650
- ok. 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki oleju
Domowe azjatyckie pierożki gyoza - przygotowanie:
- Mięso mielone włożyłam do miski.
- Do mięsa dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekaną cebulę oraz szczypior, starty na małych oczkach imbir, posiekane listki kolendry.
- Wymieszałam i doprawiłam do smaku: sosem sojowym, chili, olejem sezamowym.
- Mięso z dodatkami odstawiłam na co najmniej kwadrans, żeby smaki się dobrze połączyły.
- Do dużej miski wsypałam mąkę, wlałam olej i stopniowo dolewałam gorącą wodę, wymieszałam widelcem.
- Gdy składniki z grubsza się połączyły, przełożyłam ciasto na stolnicę i wyrabiałam tak długo, aż stało się gładkie, miękkie i elastyczne.
- W razie konieczności można dosypać mąki lub dolać wody.
- Przykryłam ciasto folią spożywczą i odstawiłam na 15 minut, aby odpoczęło.
- Potem rozwałkowałam ciasto na cienki placek i wykrawałam kółka.
- Na środku każdego krążka nakładałam ok. łyżeczki farszu i sklejałam brzegi.
- Sklej jak umiesz i tak będzie dobrze bo należy je położyć zlepieniem do góry.
- Pierożki parowałam w naczyniu na parę - można położyć durszlak nad garnkiem z wodą.
- Pierożki parowałam ok. 12 - 15 minut.
- Wszystkie składniki sosu wymieszałam i podałam do sosu.
- Podałam z listkami kolendry.
- Można podać ryż lub inne dodatki wedle uznania.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.