poniedziałek, 1 września 2025

Sernik z karmelizowanymi figami

 Pyszny serniczek na pierwszy dzień szkoły? czemu nie? Na dnie sernika wsypałam proso ekspandowane i dzięki temu sernik jest lekki i pachnący. Karmelizowane figi są przepyszne a w połączeniu z sernikiem smakują obłędnie. Spróbujecie?
Sernik z karmelizowanymi figami - przepis

Sernik z karmelizowanymi figami składniki: tortownica 22 cm
Spód:
  • 1 szklanka ekspandowanego prosa
Masa:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 150 g skyru naturalnego
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
  • 4 dojrzałe figi
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki miodu
Sernik z karmelizowanymi figami przygotowanie:
  • Figi pokroiłam na ósemki.
  • Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam figi ok. 5 minut.
  • Nie mieszajcie aby się nie rozpadły tylko potrząsajcie patelnią.
  • Na koniec skropiłam figi miodem i chwilę jeszcze smażyłam, odstawiłam do ostudzenia.
  • Na dno tortownicy wysypałam proso, odstawiłam.
  • Do misy malaksera wrzuciłam twaróg, skyr i jogurt i zmiksowałam na gładką masę.
  • Dodałam śmietankę i cukier i miksowałam jeszcze kilka minut aby masa stała się puszysta.
  • Żelatynę namoczyłam w wodzie a potem rozpuściłam.
  • Wlałam do masy i wymieszałam.
  • Przelałam na spód z prosa, delikatnie aby nie wypłynęło na wierzch.
  • Wstawiłam do lodówki na 3 godziny aby sernik się ściągnął.
  • Na wierzch sernika wyłożyłam karmelizowane figi.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger