Pyszny serniczek na pierwszy dzień szkoły? czemu nie? Na dnie sernika wsypałam proso ekspandowane i dzięki temu sernik jest lekki i pachnący. Karmelizowane figi są przepyszne a w połączeniu z sernikiem smakują obłędnie. Spróbujecie?
Sernik z karmelizowanymi figami - przepis
Sernik z karmelizowanymi figami składniki: tortownica 22 cm
Spód:
- 1 szklanka ekspandowanego prosa
Masa:
- 250 g twarogu półtłustego
- 150 g skyru naturalnego
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 pełne łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- 4 dojrzałe figi
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki miodu
- Figi pokroiłam na ósemki.
- Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam figi ok. 5 minut.
- Nie mieszajcie aby się nie rozpadły tylko potrząsajcie patelnią.
- Na koniec skropiłam figi miodem i chwilę jeszcze smażyłam, odstawiłam do ostudzenia.
- Na dno tortownicy wysypałam proso, odstawiłam.
- Do misy malaksera wrzuciłam twaróg, skyr i jogurt i zmiksowałam na gładką masę.
- Dodałam śmietankę i cukier i miksowałam jeszcze kilka minut aby masa stała się puszysta.
- Żelatynę namoczyłam w wodzie a potem rozpuściłam.
- Wlałam do masy i wymieszałam.
- Przelałam na spód z prosa, delikatnie aby nie wypłynęło na wierzch.
- Wstawiłam do lodówki na 3 godziny aby sernik się ściągnął.
- Na wierzch sernika wyłożyłam karmelizowane figi.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.