poniedziałek, 25 sierpnia 2025

Sernik kokosowy gotowany

 Szybki sernik który smakuje obłędnie, jest kremowy i delikatny. Robi się szybko i fajnie zastyga w lodówce a jeśli ktoś woli cieple desery to też będzie znakomity. Zapraszam do kuchni i gotujemy.
Sernik kokosowy gotowany - przepis
Sernik kokosowy gotowany składniki: tortownica 22 cm
Spód:
  • 100 g daktyli
  • 4 łyżki wrzątku
  • 150 g mąki owsianej
  • 2 łyżki kakao
Masa serowa:
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 5 jaj
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
  • 300 g dżemu z pieczonych moreli
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mleka
Sernik kokosowy gotowany przygotowanie:
  • Najpierw zrobiłam spód czyli zalałam daktyle wrzącą wodą i zostawiłam na 15 minut.
  • Mąkę wymieszałam z kakao.
  • Zmiksowałam daktyle raze z wodą i zagniotłam ciasto z mąką. 
  • Zrobi się takie ciasto jak plastelina, jeśli nie chce się zagnieść to dodajcie ciepłej wody.
  • Wylepiłam dno tortownicy.
  • Dżem morelowy podgrzałam w garnku.
  • Takim ciepły dżemem posmarowałam spód - masę daktylową.
  • Wszystkie składniki na masę serową zmiksowałam i przelałam do garnka.
  • Postawiłam na małym ogniu i podgrzewałam ciągle mieszając aż masa zgęstniała.
  • Taką gęstą masę wylałam na dno tortownicy na spód.
  • Jak sernik przestygł wstawiłam go do lodówki.
  • Po godzinie rozpuściłam czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej i polałam wierzch sernika.
  • Wstawiłam ponownie do lodówki na 2 godziny.
Smacznego
Pomysł z archiwum

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger