Szybki sernik który smakuje obłędnie, jest kremowy i delikatny. Robi się szybko i fajnie zastyga w lodówce a jeśli ktoś woli cieple desery to też będzie znakomity. Zapraszam do kuchni i gotujemy.
Sernik kokosowy gotowany - przepis
Spód:
- 100 g daktyli
- 4 łyżki wrzątku
- 150 g mąki owsianej
- 2 łyżki kakao
Masa serowa:
- 500 ml mleka kokosowego
- 300 g twarogu półtłustego
- 5 jaj
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- 300 g dżemu z pieczonych moreli
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mleka
- Najpierw zrobiłam spód czyli zalałam daktyle wrzącą wodą i zostawiłam na 15 minut.
- Mąkę wymieszałam z kakao.
- Zmiksowałam daktyle raze z wodą i zagniotłam ciasto z mąką.
- Zrobi się takie ciasto jak plastelina, jeśli nie chce się zagnieść to dodajcie ciepłej wody.
- Wylepiłam dno tortownicy.
- Dżem morelowy podgrzałam w garnku.
- Takim ciepły dżemem posmarowałam spód - masę daktylową.
- Wszystkie składniki na masę serową zmiksowałam i przelałam do garnka.
- Postawiłam na małym ogniu i podgrzewałam ciągle mieszając aż masa zgęstniała.
- Taką gęstą masę wylałam na dno tortownicy na spód.
- Jak sernik przestygł wstawiłam go do lodówki.
- Po godzinie rozpuściłam czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej i polałam wierzch sernika.
- Wstawiłam ponownie do lodówki na 2 godziny.
Pomysł z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.