środa, 27 sierpnia 2025

Chicharrón con salsa roja - skwarki wieprzowe z salsą

 Dzisiaj zawitamy do Maksyku i zjemy coś pysznego mimo iż na początku wydaje się że nie będzie dobrze jeśli ktoś nie lubi tłustego mięsa. Natomiast przy diecie keto to idealne danie. Ale po kolei. Trzeba kupić dobry boczek surowy, najlepiej ze skórą. Mnie jednak nie udało się zdobyć boczku ze skórą i robiłam bez. Musi to być spory kawałek bo potem niewiele zostanie. Potrzebne będą także papryki meksykańskie suszone i warto się w nie zaopatrzyć w Kuchnie świata. Do przygotowania dania potrzeba trochę cierpliwości a efekt zadowoli gusta niejednego mięsożercę. Zaczynamy?
Chicharrón con salsa roja - skwarki wieprzowe z salsą - przepis

Chicharrón con salsa roja - skwarki wieprzowe z salsą składniki:
  • 1200 g surowego boczku ze skórą
  • sól morska
  • woda
Salsa roja:
  • 4 - 5 pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2 - 3 papryczki guajillo suszone
  • 2 - 3 papryczki jalapeño lub inne ulubione
  • 3 ząbki czosnku
  • woda 1/2 - 1 szklanki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • oliwa
Dodatkowo:
  • pasta z fasoli
  • małe tortille 
  • awokado
  • listki kolendry

Chicharrón con salsa roja - skwarki wieprzowe z salsą przygotowanie:
  • Boczek pokroiłam w paski, jeśli macie skórę to też ją pokrójcie. 
  • Boczek przełożyłam do garnka, posoliłam i zalałam wodą do 1/3 wysokości garnka.
  • Gotowałam mięso aż woda całkiem odparowała i wtedy zaczęło się podsmażanie kąsków mięsa aż stały się brązowe i chrupiące.
  • Wtedy przełożyłam mięso na durszlak, osączyłam z tłuszczu i przestudziłam.
  • Cały proces trwa około 2 - 2,5 godziny.
  • Teraz przygotowałam salsa roja czyli czerwony sos.
  • Na suchą patelnię wrzuciłam pomidory i papryki a także czosnek.
  • Smażyłam warzywa ciągle obracając aż się przypiekły ze wszystkich stron.
  • Należy uważać aby nie spalić warzyw.
  • Wtedy na patelnię wlałam wodę aby przykryła warzywa i gotowałam chwilę aby papryka zmiękła.
  • Przełożyłam całość do blendera i zmiksowałam na sos.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Cebulkę pokroiłam w paski i podsmażyłam na oliwie, dodałam sos i razem jeszcze gotowałam chwilę aby sos zgęstniał.
  • Teraz to już tylko samemu można składać placuszki czyli tortillę posmarowałam pastą z fasoli, dodałam kawałki mięsa, awokado, polałam salsą i dodałam listki kolendry.
Smacznego
Przepis kuchni meksykańskiej
Inspiracja od Marieta Marecka

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger