Dziś podaję przepis na moją wersję sosu bolognese. Sos jest pyszny, jest wyrazisty i przepyszny. Ja podałam z makaronem spaghetti ale równie dobrze można go podać z kluskami typu gnochi czy ryżem. Będzie znakomicie dlatego polecam.
Spaghetti al'a bolognese - przepis
Spaghetti al'a bolognese składniki:
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 małe cebulki
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 400 g mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 duża marchew
- 6 dużych pomidorów
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki jarzynki
- 50 ml whiskey
- 2 łyżki pasty sojowej
- 2 liście laurowe
- makaron spaghetti
- Posiekaną cebulkę i pokrojone w plasterki ząbki czosnku podsmażyłam na maśle.
- Dodałam pokrojoną w kosteczkę marchew i jak się chwilę podsmażyła dodałam mięso i smażyłam ciągle mieszając aż mięso się podsmażyło.
- Teraz dodałam posiekane w kosteczkę pomidory.
- Gotowałam pod przykryciem 10 minut.
- Wtedy dodałam sól, pieprz i cukier oraz pastę sojową, liście laurowe, jarzynkę, wymieszałam.
- Dodałam alkohol i gotowałam jeszcze sos przez 30 minut na maleńkim ogniu.
- Ugotowałam makaron i wymieszałam z sosem.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.