Mowa tutaj oczywiście o azjatyckim makaronie Mie, którego używam bardzo często bo najlepiej sprawdza się w daniach kuchni azjatyckiej. Tym razem dodałam do makaronu naszą polską, młoda kapustę i pasuje tutaj wybornie. I makaron i kapusta dojdą szybciutko więc to idealny obiad na majowy dzień. Macie ochotę na takie dania? 
Mie z młodą kapustą - przepis
Mie z młodą kapustą składniki:
- 1 filet pojedynczy z kurczaka
 - 2 łyżki sosu ostrygowego
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - sól morska
 - pieprz czarny
 - 2 łyżki oleju ryżowego do kurczaka
 - 1/2 główki młodej kapusty
 - 1/2 strąka żółtej papryki
 - 1/2 strąka czerwonej papryki
 - 1 czerwona cebula
 - 1 marchewka
 - 2 ząbki czosnku
 - 1/2 szklanki bulionu
 - 1 łyżeczka ostrego sosu habanero
 - 250 g makaronu Mie
 - 2 łyżki oleju ryżowego do warzyw
 
- Najpierw filet z kurczaka pokroiłam w paski i zamarynowałam na 15 minut w sosie sojowym i ostrygowym.
 - Makaron włożyłam do miski, zalałam wrzącą wodą z solą, nakryłam pokrywką i odstawiłam na 5 minut aby zmiękł.
 - Kapustę posiekałam, w paseczki pokroiłam obie papryki, marchewkę w w piórka cebulę, posiekałam czosnek.
 - Filet w kurczaka wraz z marynatą smażyłam na dwóch łyżkach oleju aż się zezłocił, zdjęłam z patelni.
 - Na patelnię wlałam resztę oleju i wrzuciłam kapustę i marchewkę.
 - Smażyłam kilka minut i dodałam paprykę i cebulę, smażyłam kolejne 3 minuty.
 - Teraz wrzuciłam na patelnię z powrotem kurczaka i wlałam bulion, gotowałam 6 minut.
 - Dodałam posiekany czosnek.
 - Doprawiłam solą, pieprzem i sosem habanero.
 - Dodałam odcedzony makaron, wymieszałam i gotowe.
 
Pomysł własny
2 komentarze
Pyszne danie! Bardzo chętnie spróbowałabym, ale na razie muszę poczekać na swoją kapustkę :-)
OdpowiedzUsuńZawsze będzie pysznie smakowało, zapewniam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.