A cóż to za połączenie powiecie? jabłka i ziemniaki i będzie do tego na słodko?
Okazuje się że przepis powstał ok. 200 lat temu i stworzyli go lwowscy Żydzi.
I aby tego było mało połączenie ziemniaków i jabłek było już znane i lubiane w XIX wieku.
Mój przepis znalazłam na blogu Weganon a Paweł poleca placuszki gorąco.
Teraz i ja je polecam bo są znakomite.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
- 800 g mączystych, ugotowanych ziemniaków
 - 500 g kwaskowych jabłek
 - 5 łyżek mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżki cukru pudru
 - szczypta cynamonu
 - olej do smażenia
 
Do podania:
- cukier puder
 - dżem
 - śmietana
 
- Ziemniaki ugotowała bez soli, odcedziłam, przecisnęłam przez praskę.
 - Jabłka starłam na tarce o dużych oczkach i dodałam do wystudzonych ziemniaków.
 - Dodałam mąkę i cukier, wymieszałam.
 - Z masy ulepiłam placuszki i smażyłam z obu stron na rozgrzanym oleju.
 - Podałam z cukrem pudrem.
 
Przepis kuchni lwowskiej od Weganon

2 komentarze
Z przyjemnością zjadłabym takie placuszki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Cieszę się że by Ci smakowały. Pozdrawiam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.