środa, 6 września 2023

Szynka pieczona z kością

Taka szynka pieczona z kością to zawsze kojarzy mi się z babcią i jej kuchnią. Taki kawał mięcha upieczony z kością to i smak inny i bardziej soczyste mięso. Dlatego jeśli uda się Wam zakupić taki ładny kawał mięsa z kością to poczujecie znaczną różnicę w konsumpcji. Najpierw jednak mięso zamarynowałam aby potem w niedużej temperaturze piec powoli a potem zajadać pyszne mięso. Takie mięso można użyć potem do sałatek czy z pieczonymi ziemniakami i surówką. Na kanapce z pysznym sosem też będzie wspaniale.
Szynka pieczona z kością - przepis

Szynka pieczona z kością składniki:
  • 2500 g łopatki z kością
  • 1 łyżka miodu
Marynata:
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 6 małych suszonych jalapeno
  • 1 łyżka curry indyjskie

Szynka pieczona z kością przygotowanie:
  • Najpierw osuszyłam mięso.
  • Teraz przygotowałam marynatę.
  • Wszystkie składniki włożyłam do miski i dobrze wymieszałam.
  • Mięso włożyłam do miski z marynatą i dobrze natarłam.
  • Wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
  • Przez te 24 godziny obracałam kilka razy mięso w misce.
  • Przed pieczeniem wyjęłam mięso z lodówki ok. godziny wcześniej aby się ociepliło.
  • Przełożyłam mięso do garnka żeliwnego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 C z opcją grzania góra/dół.
  • Piekłam mięso przez 4 godziny, potem posmarowałam miodem i jeszcze chwilę zapiekałam aby wierzch się dobrze zrumienił.
  • Mięso już gotowe.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger