Taka szynka pieczona z kością to zawsze kojarzy mi się z babcią i jej kuchnią. Taki kawał mięcha upieczony z kością to i smak inny i bardziej soczyste mięso. Dlatego jeśli uda się Wam zakupić taki ładny kawał mięsa z kością to poczujecie znaczną różnicę w konsumpcji. Najpierw jednak mięso zamarynowałam aby potem w niedużej temperaturze piec powoli a potem zajadać pyszne mięso. Takie mięso można użyć potem do sałatek czy z pieczonymi ziemniakami i surówką. Na kanapce z pysznym sosem też będzie wspaniale.
Szynka pieczona z kością - przepis
Szynka pieczona z kością składniki:
- 2500 g łopatki z kością
 - 1 łyżka miodu
 
Marynata:
- 2 łyżki słodkiej papryki
 - 2 łyżki granulowanego czosnku
 - 1/3 szklanki oliwy
 - 250 ml białego wytrawnego wina
 - 1 łyżka majeranku
 - 3 gałązki rozmarynu
 - 6 małych suszonych jalapeno
 - 1 łyżka curry indyjskie
 
- Najpierw osuszyłam mięso.
 
- Teraz przygotowałam marynatę.
 - Wszystkie składniki włożyłam do miski i dobrze wymieszałam.
 
- Przez te 24 godziny obracałam kilka razy mięso w misce.
 - Przed pieczeniem wyjęłam mięso z lodówki ok. godziny wcześniej aby się ociepliło.
 - Przełożyłam mięso do garnka żeliwnego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 C z opcją grzania góra/dół.
 - Piekłam mięso przez 4 godziny, potem posmarowałam miodem i jeszcze chwilę zapiekałam aby wierzch się dobrze zrumienił.
 - Mięso już gotowe.
 
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.