środa, 13 września 2023

Curry warzywne z mintajem

Pysznie i zdrowo dziś w miseczce więc warto sobie takie danie przygotować.
Trochę przypraw, trochę warzyw i ryba a danie znakomitej jakości znajdzie się na Waszym talerzu.
Ja użyłam brukselki, szparagów, cukinii  i rzepy i sporo przypraw a potem to już szybko.
Chwilę gotowania i danie gotowe na talerzu.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Curry warzywne z mintajem składniki:
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 2 łyżki oleju 
  • 100 g małych główek brukselki
  • 330 ml soku pomidorowego
  • 100 ml śmietanki 36 %
  • 250 g zielonych szparagów
  • mała cukinia
  • mała czarna rzepa
  • 1/3 szklanki kostki z dyni
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka curry
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • szczypta cukru
  • 700 g filetów z mintaja
  • natka pietruszki do posypania

Curry warzywne z mintajem przygotowanie:
  • Rybę pokroiłam na kawałki, osuszyłam, posoliłam, odłożyłam na bok.
  • Selera pocięłam w plasterki, rzepę w słupki, szparagi na kawałki 2 cm a cukinię w kostkę.
  • Brukselki obrałam z brzydkich listków.
  • W dużym rondlu rozgrzałam olej i podsmażałam szparagi, cukinię, dynię, selera naciowego i rzepę. Smażyłam jakieś 10 minut po czym wlałam bulion i sok pomidorowy i gotowałam aż warzywa zmiękły.
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem.
  • Dodałam wszystkie przyprawy, zagotowałam.
  • Wlałam wówczas śmietankę, zagotowałam i na wierzchu rondla ułożyłam kawałki ryby i teraz już nie mieszałam a tylko nakryłam garnek pokrywką i gotowałam 5 minut.
  • Po tym czasie można zajadać posypane natką pietruszki.
Smacznego
Przepis kuchni indyjskiej własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger