czwartek, 14 września 2023

Pizza po koreańsku

Pizzę uwielbia każdy, jeden woli tę z pizzerii, inni lubią taką domową.
Tutaj pełna dowolność.
Ja trafiłam na ten przepis w sieci a ponieważ ostatnio testuję kuchnię koreańską, i ten przepis wypróbowałam.
Pizza ma nietypowe składniki, którymi są ziemniaki i boczek.
Połączenie nietypowe ale jakże pyszne.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Pizza po koreańsku składniki:
Ciasto na spód:
  • 250 g mąki pszennej T 500
  • 130 ml wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 8 g świeżych drożdży lub 4 g suszonych instant
Dodatki:
  • ser cheddar ok. 50 g
  • ser mozzarella - kulka
  • 1 średni ziemniak
  • 1 nieduży batat
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 1 cebula
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • suszona natka pietruszki
Pizza po koreańsku przygotowanie:
Ciasto:
  • Wszystkie składniki zagniotłam w zwarte i elastyczne ciasto.
  • Drożdże sypkie wsypujemy, świeże wkruszamy.
  • Ciasto zostawiłam w skropionej oliwą misce na około 60 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie dodatków:
  • Batata obrałam i ugotowałam, odcedziłam i ugniotłam tłuczkiem razem z solą i pieprzem.
  • Zwykłego ziemniaka pokroiłam w łódeczki i ugotowałam w osolonej wodzie razem ze skórką.
  • Ziemniaka skropiłam olejem sezamowym i posypałam suszoną natka pietruszki.
  • Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na oleju, dodałam szczyptę cukru i soli.
  • Boczek pokroiłam w cienkie paseczki.
Składanie pizzy:
  • Ciasto wyjęłam na blat i rozciągnęłam do ulubionej wielkości.
  • Nałożyłam pure z batata na cały spód.
  • Teraz posypałam ciasto kukurydzą i karmelizowaną cebulkę.
  • Na wierzchu ułożyłam oba sery, cheddar starty a mozzarellę porwaną.
  • Na wiechu ułożyłam cząstki ziemniaka i posypałam boczkiem.
  • Piekłam pizzę w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
Smacznego
Przepis z sieci kuchni koreańskiej

2 komentarze

  1. Jadłam pizzę z ziemniakami i skwarkami z boczku w Rzymie. Nazywała się "alla polacca" (!!!), co mnie okrutnie ześmieszyło ;-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, nie wiedziałam że nawet we Włoszech jadają pizzę z ziemniakami i to z taką nazwą. Pozdrawiam i dziękuję

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger