wtorek, 12 września 2023

Udziec indyczy z szalotką i czosnkiem

Pyszne mięso dla jego wielbicieli na talerzu dziś przedstawiam.
Fleksitarianie jedzą mięso rzadko ale jak już to musi być pyszne i zdrowe.
Mięso indycze jest dodatkowo chude i pyszne.
Polecam przygotować je według tego przepisu.
Można je zajadać samo z sałatką, surówką czy może dodać jeszcze pieczone ziemniaki.
Tutaj wybór zostawiam zjadającym.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Składniki:
  • 2 uda indycze ok. 1000 g
Marynata:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki octu balsamico
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/ łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego
Dodatkowo: 
  • 4 szalotki
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 - 3 łyżki oliwy
Przygotowanie mięsa:
  • Wszystkie składniki marynaty wymieszałam i natarłam nimi mięso.
  • Zostawiłam na minimum 2 godziny do zamarynowania.
  • Potem przełożyłam mięso do brytfanny wraz ze składnikami marynaty, dodałam przekrojone na połówki szalotki i obrane ząbki czosnku.
  • Polałam oliwą.
  • Piekłam mięso w piekarniku nagrzanym do 230 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut, po czym obniżyłam temperaturę do 180 C, polałam je sosem z pieczenia i dopiekłam jeszcze 30 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jesień

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger