Zaczynamy tak: bierzecie swoje ulubione warzywa - u mnie młoda kapusta, bób, czerwona i żółta papryka i zanurzamy je w sosie.
Brzmi dobrze no nie?
Te młode warzywa są teraz takie pyszne, pachnące słońcem i gotują się błyskawicznie.
Dlatego wyczarowanie jakiegoś dania to kwestia kilku/kilkunastu minut.
Idealny obiad na lato więc polecam.
Młode warzywa w sosie - przepis
- 1/2 główki młodej kapusty
 - 200 g ugotowanego i obranego bobu
 - 1 czerwona papryka
 - 1 żółta papryka
 - 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
 - 3 łyżki oleju słonecznikowego
 - 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
 - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki czerwonej
 - 1/2 łyżeczki płatków chili
 - 1 łyżka pasty z pieprzu
 - 1/2 szklanki bulionu warzywnego
 - 1 pęczek bazylii
 - sól morska
 - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 - 1/3 szklanki wody
 
- Kapustę poszatkowałam, obie papryki pokroiłam w paski, pokroiłam dymkę w plasterki a szczypior posiekałam.
 - Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam kapustę, 3 minuty, dodałam papryki i cebulę, smażyłam 3 minuty.
 - Teraz dodałam wszystkie przyprawy, smażyłam minutę.
 - Wlałam bulion i gotowałam 5 minut.
 - Wsypałam obrany bób, wymieszałam, zagotowałam.
 - Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam do warzyw, zagotowałam aby zrobił się gęsty sos.
 - Na koniec posiekałam bazylię i wsypałam do warzyw.
 - Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
 
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.