czwartek, 6 lipca 2023

Pudding z tapioki z agrestem

Kulki tapioki to takie fajne kulki które jak pęcznieją tworzą taką jakby galaretkę.
Do napęczniałych kulek wystarczy dodać jakieś owoce i u mnie to był agrest aby pyszny deser w szklaneczkach lądował na naszych stołach.
Zachęceni? do skosztowania tych małych kuleczek?
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.

Pudding z tapioki z agrestem składniki: 4 pucharki
  • 400 g napoju owsiano - migdałowego
  • 1/3 szklanki drobnych kulek tapioki
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • szczypta proszku waniliowego
Sos:
  • 300 g czerwonego agrestu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • garść włoskich orzechów
Pudding z tapioki z agrestem przygotowanie:
  • Kulki tapioki przepłukałam pod zimną wodą, potem zalałam je zimną wodą i odstawiłam aby napęczniały na ok. godzinę.
  • Potem odcedziłam kulki od wody, zalałam je napojem owsianym i gotowałam ok. 15 minut.
  • Dodałam ksylitol, wanilię i sól.
  • Przelałam do pucharków, pozostawiłam do wystudzenia.
Sos:
  • Agrest umyłam, obrałam i przełożyłam do garnuszka, dodałam cukier i rozgotowałam agrest.
  • Potem go zmiksowałam.
  • Wodę wymieszałam z mąką i wlałam do gotującego agrestu.
  • Gotowałam aż masa zgęstniała.
  • Przestudzony agrest wlałam na pudding w pucharkach.
  • Posypałam orzechami włoskimi.
  • Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Smacznego
Pomysł własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger