środa, 3 maja 2023

Jogurtowe gofry z musem jabłkowym

Takie pyszne, takie niewymagające w robieniu, same rosną a potem na płytę gofrownicy i za kilka minut zajadamy.
Gofry wystarczy wieczorem zarobić a rano piec, smażyć.
Ja podałam z musem jabłkowym ale tutaj pełna dowolność, może być miód, czekolada czy co tam lubicie.
Tak czy siak śniadanie czy deser doskonały na moim i Twoim talerzu drogi gościu.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 150 ml mleko
  • 50 g masła
  • 5 g świeżych drożdży
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • szczypta soli
  • mus jabłkowy do podania

Przygotowanie gofrów:
  • Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie podgrzałam mleko i rozpuściłam w nim masło.
  • Do przestudzonego mleka dodałam drożdże, wymieszałam i odstawiłam na 15 minut.
  • Wtedy dodałam mąkę, jogurt, jajo i sól, wyrobiłam i pozostawiłam pod przykryciem do rana aby wyrosło na blacie kuchennym.
  • Następnego dnia rozgrzałam na największej mocy gofrownicę, nakładałam porcję ciasta i piekłam aż się zrumieniły z obu stron.
  • Gofry stygną na kratce inaczej będą gumowate.
  • Podałam z musem jabłkowym.
Smacznego.
Przepis od Ani z Tajemnice Smaku
"Podróże małe i duże"
Kolory jesieni w maju 😀

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger