poniedziałek, 6 marca 2023

Śródziemnomorska sałatka z halloumi

Dla mnie halloumi to petarda wśród serów, mogłabym go jeść bez przerwy.
Po zgrillowaniu czy usmażeniu ser nabiera słodyczy i ma chrupiąca skórkę a kremowy środek, jest przepyszny.
Dziś halloumi w towarzystwie warzyw czyli pyszna sałatka na talerzu, zapraszam.
Sałatka z halloumi.
Składniki: 2 porcje
  • 1 mała główka sałaty masłowej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • szczypta soli
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 2 duże pomidory
  • 1 duży ogórek gruntowy lub 1/2 wężowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 szklanka czarnych oliwek
  • 200 g sera halloumi
  • 2 łyżki oleju
Dressing:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka suchego oregano
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie dressingu:
  • Wymieszałam ze sobą oliwę, ocet, oregano, sól i pieprz, odstawiłam.
Przygotowanie cebuli:
  • Cebulę pokroiłam w cienkie plasterki, włożyłam do miseczki.
  • Dodałam ocet z białego wina, sól i cukier, dokładnie wymieszałam, odstawiłam aby cebula zmiękła i nabrała smaku.
Przygotowanie sałatki:
  • Ser pokroiłam w plastry i podsmażyłam na oleju ze wszystkich stron aby był złocisty.
  • Na talerzach ułożyłam porwaną sałatę, oraz pomidora pokrojonego w cząstki.
  • Paprykę pokroiłam w paski i położyłam na talerzu.
  • Ogórka obrałam ze skórki, pokroiłam w plasterki i ułożyłam na talerzach.
  • Polałam całość sosem, lekko przemieszałam.
  • Ułożyłam na wierzchu plastry halloumi, posypałam oliwkami.
  • Odcedziłam zamarynowaną cebulę i ułożyłam na wierzchu.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Jesienny kasztan

2 komentarze

  1. Bardzo lubię grillowane halloumi, szczególnie jako składnik sałatek. Ta również mogłaby mi posmakować. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger