czwartek, 23 marca 2023

Paella z Gwinei Równikowej

Całkiem przypadkiem odnalazłam ten  przepis na blogu u Malwiny i jej Filozofii Smaku.
Przepis pochodzi z bloga Ireny i Andrzeja Grumków, którego już niestety nie ma w sieci i masa ciekawych przepisów zniknęła.
Dlatego ten odnaleziony u Malwiny na pyszne danie z przyjemnością wykonałam.
Paella jest przepyszna więc warto ją przygotować.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Paella z Gwinei Równikowej.
Składniki: 4 porcje
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 g długoziarnistego ryżu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki cayenne
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1/2 puszki czarnej lub czerwonej fasoli - dałam białą
  • 1 czerwona papryka
  • olej do smażenia
Przygotowanie paelli:
  • Kurczaka pokroiłam w kostkę i oprószyłam solą i pieprzem.
  • Posiekałam czosnek, pokroiłam w kosteczkę cebulę i w paseczki paprykę.
  • Na patelnię wlałam olej, jakieś 2 łyżki i podsmażyłam na nim kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor.
  • Zdjęłam z patelni a na nią wrzuciłam cebulę i czosnek, podsmażałam 2 minuty.
  • Wsypałam ryż i smażyłam dalej jakąś minutę.
  • Wlałam bulion, dodałam cayenne, oregano, słodką paprykę, kurkumę, doprawiłam solą i czarnym pieprzem i pod przykryciem gotowałam 15 minut.
  • Po tym czasie dodałam pomidory, paprykę i fasolę i gotowałam 3 minuty.
  • Potem dodałam mięso i kolejne 3 minuty podgrzewałam.
  • Doprawiłam solą i pieprzem.

Smacznego
"Podróże małe i duże"
Po burzy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger