sobota, 14 stycznia 2023

Panzanella z wędzonymi krewetkami

 Włoska sałatka panzanella z Toskanii króluje w mojej kuchni w różnych wydaniach.
Ponieważ odkryłam nowe źródło wędzonych, pysznych ryb i krewetek, dziś sałatka z tymi ostatnimi.
Jest to sałatka włoskich gospodyń z chleba, pomidorów i cebuli, reszta to inwencja twórcza.
Panzanella z krewetkami.

Składniki:
  • 300 g wędzonych obranych krewetek
  • 1 czerwona cebula
  • 4 średnie pomidory
  • 2 ogórki zielone małe
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 4 gałązki oregano
  • 1/2 sałaty masłowej
Dressing:
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu z różowych winogron
  • sól różowa himalajska
  • pierz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 żabek czosnku
Przygotowanie sosu:
  • Do słoiczka wlałam oliwę, ocet, dodałam sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodałam także musztardę i syrop klonowy.
  • Zakręciłam słoiczek i potrząsałam aż powstała zawiesina.
Przygotowanie sałatki:
  • Kromki chleba pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni.
  • Oberwałam listki z gałązek oregano.
  • Cebulę pokroiłam w piórka a pomidory w dużą kostkę, ogórki bez skórki w plasterki.
  • Sałatę porwałam, wrzuciłam wszystkie składniki do dużej miski, polałam sosem i rękoma wymieszałam bardzo dokładnie.
  • Zostawiłam sałatkę na 10 minut, potem podałam.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Chorwackie skaliste plaże w Dubrowniku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger