czwartek, 15 grudnia 2022

Jajka po węgiersku

Będzie pyszne śniadanie, obiad albo kolacja, jak lubicie i wolicie.
Dodatek sproszkowanej papryki robi tutaj całą robotę, pachnie w całym domu.
Warto sobie takie przygotować.
Danie przypominające szakszukę tylko na sposób węgierski.
Jajka po węgiersku.

Składniki:
  • 4 jaja
  • 4 duże pomidory
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypiorek do posypania
Przygotowanie dania:
  • Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na rozgrzanym maśle aż się zeszkliła.
  • Paprykę pokroiłam w paski a pomidory w plastry.
  • Gdy cebula się zeszkliła dodałam paprykę, smażyłam 2 minuty i dodałam pomidory.
  • Dusiłam pod przykryciem 3 minuty, potem zdjęłam pokrywkę i smażyłam jeszcze chwilę aby sos zgęstniał.
  • Doprawiłam solą i pierzem do smaku.
  • Na wierzchu ostrożnie wbiłam jaja, oprószyłam je solą i obficie papryką czerwoną i smażyłam aż białka się ścięły.
  • Przed podaniem posypałam posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.
Przepis kuchni węgierskiej
"Podróże małe i duże"
Koniczyna biała

2 komentarze

  1. Coś pysznego dla wielbicieli jajek i takich potraw. Wypróbuję przepis na śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger