czwartek, 15 grudnia 2022

Kark wołowy w winie

Zaproponuję takie mięsko na świąteczny stół.
Jest soczyste, mięciutkie aromatyczne, idealne do pieczonych ziemniaków i surówki.
Polecam gorąco.
Karkówka wołowa w winie.

Składniki:
  • ok. 900 g karkówki wołowej
  • 800 ml bulionu wołowego
Marynata:
  • 200 ml wina białego Dongo Tokaj
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 - 4 gałązki tajskiej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie karkówki:
  • Do pojemnika wlałam wino, oliwę, sos teriyaki, dodałam sól, listki bazylii tajskiej, rozgnieciony czosnek  oraz słodką paprykę, wymieszałam.
  • Mięso włożyłam do pojemnika i wstawiłam na 24 godziny do lodówki.
  • Potem wyjęłam mięso, podsmażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Przełożyłam mięso do garnka szybkowaru, wlałam marynatę i bulion wołowy i zakryłam garnek.
  • Gotowałam na I mocy garnka 30 minut.
  • Potem garnek otworzyłam, dolałam 300 ml wody i ponownie na I mocy garnka gotowałam 30 minut.
  • Bez garnka należy gotować po prostu do miękkości, uważając aby płyn nie odparował za bardzo.
  • Potem mięso wyjęłam a płyn który pozostał zredukowałam gotując ok. 15 minut.
  • Podałam z ziemniakami z wody i sosem.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Uliczki Kotoru - Czarnogóra

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger