sobota, 8 października 2022

Sałatka z karmelizowanymi figami, złocistym serem pleśniowym i rukolą

Jak sezon na figi na straganach to u mnie koniecznie musi być sałatka.
Karmelizowane figi w wytrawnych sałatkach smakują obłędnie.
One są kremowe i aromatyczne, polecam do sprawdzenia, będzie znakomicie.
Sałatka z figami.

Składniki:
  • 100 g rukoli
  • 2 nieduże pomidory
  • 100 g złocistego sera pleśniowego
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
Karmelizowane figi:
  • 4 dojrzałe figi
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
Dressing:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól morska

Przygotowanie dressingu:
  • Do słoiczka wlałam ocet, oliwę, dodałam miód, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Zakręciłam słoiczek i potrząsałam aż powstała emulsja, odstawiłam.
Przygotowanie fig:
  • Figi umyłam i każdą przekroiłam na ósemki.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam figi a jak zmiękły polałam je miodem i pozwoliłam się im skarmelizować.
Przygotowanie sałatki:
  • Do miski wrzuciłam rukolę, oliwki i pomidory pokrojone w półplastry, zalałam sosem i wymieszałam.
  • Na talerzu ułożyłam porcje sałatki, posypałam pokruszonym serem oraz ułożyłam figi.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Rynek Żydowski w Przysusze woj. mazowieckie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger