Na blogu Moje Małe Czarowanie przepisów na zupę pomidorową jest co najmniej kilkanaście, zapraszam przejrzyjcie sobie.
Jednak tej z ziemniakami wprost z Portugalii jeszcze wówczas nie jadłam a teraz mogę napisać z czystym sumieniem że jest pyszna, pachnąca latem i odżywcza.
Przepis pochodzi z książki "Portugalia do zjedzenia" Barka Kieżuna.
Pamiętam dawno, dawno temu jak mój dziadek Stasiu jadał rosół z ziemniakami, tylko on, nikt inny nie chciał i teraz skojarzył mi się właśnie z tą zupą.
Spróbujcie koniecznie.
Zupa pomidorowa z ziemniakami.
Składniki:- 4 ziemniaki
 - garść kolendry
 - 1 nieduża cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 świeże liście laurowe
 - 250 ml przecieru pomidorowego
 - 250 ml wrzącej wody
 - oliwa z oliwek
 - 1 łyżeczka kuminu
 - szczypta oregano
 - sól morska
 - pieprz czarny
 
Do podania:
- Czosnek pokroiłam w plasterki, cebulę w kosteczkę.
 - Posiekałam drobno kolendrę.
 - Na oliwie w garnku podsmażyłam cebulę, czosnek, kolendrę.
 - Dodałam szczyptę soli i 1/2 łyżeczki kuminu.
 - Ziemniaki w tym czasie obrałam i pokroiłam w kostkę.
 - Potem włożyłam je do garnka, smażyłam 10 minut i wtedy dodałam wodę, włożyłam liść laurowy a jak wszystko się zagotowało, dodałam jeszcze przecier pomidorowy.
 - Doprawiłam jeszcze do smaku solą, pieprzem, resztą kuminu oraz oregano, gotowałam aż ziemniaki zmiękły.
 - Jaja usmażyłam na sadzone i ułożyłam na każdym talerzu, posypałam kolendrą lub natką pietruszki.
 
Przepis kuchni portugalskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.