sobota, 8 października 2022

Kotlety z brokuła, tuńczyka i ryżu

To są pyszne, puszyste i delikatne kotlety, posmakują każdemu.
Gotujemy ryż, siekamy brokuła, dodajemy tuńczyka z puszki i kotlety prawie gotowe bo jeszcze trzeba je usmażyć lub upiec.
Polecam gorąco.
Kotlety z brokuła, ryżu i tuńczyka.

Składniki:
  • 1/2 szklanki ryżu suchego
  • 1 i 3/4 szklanki wody do ryżu
  • 1 mały brokuł
  • ok.500 g tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jaja
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej + do obtaczania
Przygotowanie kotletów:
  • Ugotowałam ryż, wystudziłam.
  • Brokuła starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Tuńczyka osączyłam.
  • Wymieszałam dokładnie ryż, tuńczyka, startego brokuła z jajami, solą, papryką, mąka ziemniaczaną.
  • Z masy lepiłam kotlety, obtaczałam je w mące ziemniaczanej i smażyłam na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
  • Można je również upiec w piekarniku i wtedy układamy je na blaszce i pieczemy w 190 C przez 20 - 30 minut.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Kwiat czarnego bzu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger