niedziela, 18 września 2022

Kaszotto z grzybami leśnymi i papryką

W sezonie używajcie grzybów świeżych a poza nim grzybów mrożonych.
Danie jest bardzo aromatyczne i smakuje wybornie.
Użyłam tutaj kaszy gryczanej niepalonej i była w daniu wyśmienita.
Zaczynamy gotowanie, zapraszam.
Kaszotto z grzybami.

Składniki:
  • ok. 1000 g grzybów leśnych mieszanych
  • 1/2 szklanka wina Tokaj
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 szalotka
  • 1 zielona papryka
  • 2 - 2 i 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 papryczka habanero
  • 1 duży ząbek czosnku
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie kaszotta:
  • Grzyby oczyściłam i pokroiłam na mniejsze kawałki, jeśli macie mrożone to chwilę je odmroźcie aby można było je kroić.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażałam posiekaną szalotkę, grzyby, lekko je posoliłam.
  • Smażyłam jakieś 5 minut.
  • Paprykę drobno posiekałam i wrzuciłam do grzybów, dodałam także całą gałązkę rozmarynu, posiekaną bez pestek papryczkę habanero i posiekany czosnek.
  • Smażyłam 3 minuty.
  • Dodałam kaszę i smażyłam minutę.
  • Teraz wlałam na patelnię wino i smażyłam aż odparowało.
  • Wlałam bulion, dodałam sól i pieprz i gotowałam pod przykryciem 15 minut.
  • Potem wyłączyłam ogień i pozostawiłam danie na 5 minut aby kasza "doszła".
  • Na talerzu posypałam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Letni bukiet

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger