niedziela, 18 września 2022

Podpłomyki z serem i pastrami

Fajne, pożywne i smakowite śniadanie dziś proponuję dla wszystkich: małych i dużych.
Szybko się je robi dlatego czasu nie zajmuje wiele aby znakomite podpłomyki wskoczyły na nasze talerze.
Wystarczy przygotować ciasto a potem tylko piec na patelni z dodatkami pyszne podpłomyki.
Podpłomyki z serem i pastrami.

Składniki: 6 sztuk
Ciasto:
  • 200 g mąki samorosnącej
  • 2 łyżki oliwy
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
  • 100 g sera cheddar
  • 125 g mozzarelli
  • 100 g pastrami wołowego w plastrach
  • pikle ogórkowe
  • listki mięty
Przygotowanie ciasta:
  • Do misy malaksera wsypałam mąkę, dodałam jogurt, oliwę i sól i wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
  • Uformowałam wałek i podzieliłam je na 6 kawałków. 
  • Z każdego kawałka wałkowałam nieduży placuszek.
Przygotowanie podpłomyków:
  • Ser cheddar starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Mozzarellę pokroiłam w paski.
  • Uformowane placki piekłam na suchej patelni z jednej strony aż się zrumieniły a potem przewróciłam na drugą stronę i na każdym ułożyłam paski mozzarelli, pastrami, pikle i posypałam cheddarem.
  • Piekłam/smażyłam aż zrumieniły się a ser rozpuścił.
  • Posypałam porwanymi listkami mięty.
Smacznego.
Przepis: ciasto na podpłomyki od Jamie Oliver
Reszta moja
"Podróże małe i duże"
Kwiatowo

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger