poniedziałek, 25 lipca 2022

Chleb Mantovane wprost z włoskiej Lombardii

Mantua to miasto i gmina we Włoszech, w regionie Lombardia, w prowincji Mantua.
Chleb Mantovane to rodzaj tradycyjnego chleba z mąki 00 i Manitoba, oliwy z oliwek, drożdży, soli i małej ilości wody.
Ten przepis testowaliśmy w ramach lipcowej Piekarni Amber.
Przepis pochodzi z bloga Strawberries and lemon
Bułki są proste w wykonaniu, mają chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze.
Na blogu u Sarah znajdziecie sposób kształtowania bułek.
Końcowe formowanie u mnie przy użyciu maszynki do makaronu, można wałkować jeśli takowej nie posiadacie.
Filmik u Sarah przybliży jak to zrobić.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Włoski chleb.

Składniki: 8 chlebków
  • 400 g mąki 00 albo chlebowej dałam 00
  • 100 g mąki Manitoba lub chlebowej dałam Monitoba
  • 3 g suchych drożdży
  • 30 g oliwy lub smalcu lub masła dałam smalec
  • 10 g soli
  • 1 łyżeczka syropu słodowego lub cukru dałam syrop klonowy
  • 240 - 250 g wody

Przygotowanie chlebków:
  • Do misy robota wsypałam mąki, sól, drożdże, wymieszałam.
  • Dodałam syrop klonowy, miękki smalec i wodę.
  • Wyrabiałam kilka minut na średnich obrotach mieszadła hakowego aż ciasto stało się miękkie i elastyczne.
  • Wtedy jeszcze przez minutę wyrabiałam je ręcznie.
  • Ciasto ma być bardziej miękkie niż na makaron.
  • Uformowałam z ciasta kulę, nakryłam miską i odstawiłam na 15 minut.
  • Potem podzieliłam ciasto na 8 równych kawałków i z każdego uformowałam kulkę, nakryłam je ściereczką.
  • Każdy kawałek ciasta wałkowałam maszynką do makaronu na długie paski.
  • Można to robić wałkiem.
  • I tak zrobiłam ze wszystkimi kulkami.
  • Paski zrolowałam w bułki.

  • Ułożyłam je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam pod przykryciem na 60 - 90 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte bułki nacięłam dość głęboko żyletką.
  • Potem podczas pieczenia pięknie się rozejdą.
  • Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
  • Upieczone bułki studziłam na kratce.
Smacznego
Przepis kuchni włoskiej
Włoski chleb na blogach: 
Dom z mozaikami
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
"Podróże małe i duże"
Na jeziorem

10 komentarze

  1. Śliczne, wzorcowe mantovani! Pysznie Ci się udały. Dziękuję za lipiec w naszej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycające i wyraźne " pierścienie" w Twoim pieczywie, z przyjemnością się na nie patrzy :o). Niniejszym chciałabym też podziękować Ci za recenzje książek na Twoim blogu, często i chętnie z nich korzystam przy wyborze lektur. Ala

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczywo wygląda niesamowicie, szczególnie te "słoje" . Chciałabym tez niniejszym serdecznie Ci podziękować za Twoje recenzje książek , bo często i chętnie z nich korzystam przy wyborze lektur. Kłaniam się. Ala

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealnie zwinięte, przecięte i wypieczone Twoje bułeczki. Zazdroszczę maszynki do makaronu :) Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje pięknie zrolowane, jednak użycie maszynki dało super efekt! Piękności bardzo smakowite!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger