piątek, 3 września 2021

Chili con carne - meksykański smakołyk

Znacie tę potrawę? robicie?, jadacie?
My ją uwielbiamy i jadamy często a dziś przedstawię wersję Ani Starmach.
Danie jest sycące i przepyszne, polecam każdemu.
Meksyk na talerzu!
Składniki:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki krojonych pomidorów
  • 200 ml wody
  • 1 puszka czerwonej fasoli - 400 g
  • 1 puszka kukurydzy - 200 g
  • 1cebula
  • 1 duża szczypta: chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano, kminu rzymskiego
  • 2 czerwone papryki 
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól morska 
  • pieprz czarny
  • tortille do podania

Przygotowanie dania:
  • Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na oliwie.
  • Po ok. 2 minutach smażenia dodałam chili. pieprz cayenne, słodką paprykę, ostrą paprykę, oregano i kmin rzymski, wymieszałam.
  • Na patelnię włożyłam teraz mięso mielone i smażyłam rozdrabniając łyżką do momentu aż zmieniło kolor.
  • Dodałam passatę pomidorową i szklankę wody, zagotowałam.
  • Paprykę pokroiłam w dużą kostkę, dodałam do garnka.
  • Gotowałam potrawę ok. 30 minut.
  • Po tym czasie dodałam osączoną fasolę i kukurydzę i gotowałam jeszcze 10 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Tortillę pokroiłam w trójkąty i podpiekłam na suchej patelni, podałam do dania.

Smacznego.
Przepis Ania Starmach.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Dubinach woj. podlaskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger