poniedziałek, 14 czerwca 2021

Socca czyli naleśniki z mąki z ciecierzycy

Będzie dzisiaj pysznie i zdrowo, mega zdrowo.
Czy w Waszych domach używa się mąki z ciecierzycy?
Jeśli nie to czas to zmienić bo jest ona nie dość że zdrowa, odżywcza to także idealna do wypieków.
Idealny będzie chleb z jej udziałem.
Dzisiaj jednak będą naleśniki.
Można je podawać na słodko, wytrawnie, jak lubicie.
Moja dzisiejsza wersja jest z rukolą, serem feta i czarnymi oliwkami.
Socca - naleśniki z ciecierzycy.

Składniki: 3 - 4 naleśniki
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
Dodatki:
  • rukola
  • ser feta
  • oliwki czarne
  • chutney z mango

Przygotowanie naleśników:
  • Mąkę przesiałam aby nie miała grudek.
  • Wymieszałam mąkę z solą i kminkiem, wlałam wodę, oliwę i wymieszałam tak aby powstała gładka masa.
  • Odstawiłam ciasto na godzinę do lodówki.
  • Ciasto można zrobić dzień wcześniej wieczorem i trzymać w lodówce.
  • Usmażyłam naleśniki na patelni posmarowanej olejem.
  • Jeszcze ciepłe posmarowałam chutneyem, ułożyłam na każdym rukolę, posiekane oliwki oraz pokruszyłam ser feta.
  • Zajadaliśmy od razu.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Łabędź niemy

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger