niedziela, 7 marca 2021

Zupa pieczarkowa z ryżem

Pysznych zup nigdy dość.
Są pożywne, odżywcze, rozgrzewają zimą, chłodzą latem.
Zupy są dobre na wszystko.
Dziś proponuję zupę aromatyczną i bardzo pyszną, zakochacie się niej na zabój, polecam gorąco.
Pieczarkowa z ryżem.



Składniki:

  • 1200 ml bulionu drobiowego
  • 300 g pieczarek
  • 2 pietruszki
  • 2 marchwie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 100 g sypkiego ryżu
  • 3 duże ziemniaki
  • 4 gałązki koperku
  • 125 ml śmietany 30 %
  • sól morska 
  • pieprz czarny

Przygotowanie zupy:

  • Pieczarki pokroiłam w plastry.
  • Marchew i pietruszkę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Posiekałam cebulę i czosnek.
  • W dużym garnku rozpuściłam masło i zeszkliłam na nim cebulę i czosnek a następnie podsmażyłam pieczarki.
  • Teraz wlałam bulion i dodałam marchew i pietruszkę a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Gotowałam 15 minut.
  • Teraz dodałam ryż i gotowałam kolejne 15 minut.
  • Zaprawiłam zupę śmietaną, doprawiłam do smaku solą, papryką i pieprzem.
  • Na talerzu posypałam posiekanym koperkiem.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Wisła w Ciechocinku

4 komentarze

  1. Masz rację Dorotko!
    Pysznych zup nigdy dość. Moja Mamcia gotowała taką zupkę poezję.
    Muszę ją kiedyś ugotować ale u mnie ona będzie bez śmietany.
    Miłej, ciepłej i słonecznej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesująca zupka pieczarkowa :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger