poniedziałek, 8 marca 2021

Sernik pistacjowy na zimno

Dziś sobie dogadzamy drogie Panie i zajadamy to co najpyszniejsze, to co uwielbiamy.
Sernik będzie dobrym początkiem z pyszną, aromatyczną kawą czy herbatą.
Wszystkiego dobrego w Dniu Kobiet 💕
Pistacjowy sernik.



Składniki: tortownica 22 cm
Spód:

  • biszkopty długie

Masa:

  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 700 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 2 garście obranych orzechów pistacjowych niesolonych
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 400 ml wrzącej wody
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody


Przygotowanie sernika:

  • Galaretkę rozpuściłam w 400 ml wrzącej wody i pozostawiłam do wystudzenia.
  • Na dnie tortownicy zapięłam papier do pieczenia..
  • Na papierze ułożyłam biszkopty.
  • Biszkopty polałam kilkoma łyżkami wystudzonej galaretki, wstawiłam do lodówki.
  • Śmietankę ubiłam na sztywna masę.
  • Żelatynę namoczyłam w 1/3 szklanki wody, a jak napęczniała rozpuściłam, podgrzewając.
  • Jogurt wymieszałam z ksylitolem i delikatnie z ubitą śmietanką, wlałam rozpuszczoną żelatynę i dodałam posiekane niesolone pistacje, wymieszałam.
  • Masę przełożyłam na spód biszkoptowy, wyrównałam wierzch, posypałam pistacjami i wstawiłam do lodówki na 30 minut,
  • Potem wyjęłam wlałam na wierzch galaretkę i ponownie wstawiłam do lodówki, tym razem na 3 - 4 godziny.
  • Gotowe.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kaczka rożeniec

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger