środa, 31 marca 2021

Sernik na zimno z białą czekoladą

Pysznych deserów nigdy dość a jak jest to sernik na zimno to ulegam pokusie i robię a potem zjadam.
Trzeba więcej się wtedy ruszać i spalać zbędne kalorie ale warto.
Ten sernik jest kremowy, delikatny a z czekoladą doskonały.
Polecam wszystkim do kawy czy herbaty a może czystka?
Sernik z białą czekoladą.



Składniki: forma 23 x 23 cm

  • 750 g twarożku waniliowego
  • 3 jaja
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 g rodzynków
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietanki 18 %


Przygotowanie sernika:

  • Rodzynki zalałam wrzącą wodą na 10 minut, odcedziłam.
  • Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie - kilka łyżek a jak napęczniała podgrzałam aby się rozpuściła.
  • Jajka zanurzyłam we wrzącej wodzie na 3 sekundy.
  • Potem oddzieliłam żółtka od białek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę.
  • Białą czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, przestudziłam.
  • Żółtka utarłam z cukrem waniliowym na puszystą masę, potem dodałam przestudzoną czekoladę i dalej ucierałam.
  • Teraz ciągle ucierając dodawałam twarożek.
  • Dodałam także rodzynki, wymieszałam i dodałam rozpuszczoną żelatynę, wymieszałam.
  • Na koniec delikatnie połączyłam z pianą z białek.
  • Formę wyłożyłam folią spożywczą i przelałam masę do formy, wyrównałam wierzch i wstawiłam do lodówki do stężenia.
  • W garnuszku rozpuściłam gorzką czekoladę, masło i śmietankę, polałam wystudzony sernik.
  • Ponownie wstawiłam do lodówki.


Smacznego.
Przepis z książki: "Ciasta bez pieczenia" Joanny Tołłoczko
"Podróże małe i duże"
Makowe łąki

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger