poniedziałek, 15 marca 2021

Ciasto z żurawiną i masą cynamonową na zakwasie

Kolejny miesiąc za nami i nadszedł czas na Piekarnię Amber. 
Nasz wypiek potraktuje jako babkę na Wielkanoc i pod tym kontem ją upiekłam.
Uwielbiamy ciasta drożdżowe a to jest wyjątkowo pyszne, wilgotne, puszyste i bardzo smakowite.
Przepis na ciasto pochodzi z bloga Gucia i polecam do niego zajrzeć i skorzystać nie tylko z tego jednego przepisu.
Do pieczenia babki potrzebny będzie zakwas prowadzony na ciasto i dlatego warto zacząć produkcję kilka dni wcześniej.
Lievito madre powstaje z mąki pszennej i wody i ma hydrację - nawodnienie 50% czyli jest dosyć sztywny.
Ciasto - babka jest warta zachodu aby chwilę nad nią popracować, potem odwdzięczy się nam szczególnymi doznaniami przy kubku kawy czy czystka.
Babka z żurawiną.

Składniki: babka z kominem
Lievito madre
Dzień 1 - wieczór

  • 25 g zakwasu pszennego
  • 25 g mąki pszennej - dałam T 650
  • 12 g wody
  • 1/8 łyżeczki miodu
Dzień 2 -  rano
  • 25 g ciasta z pierwszego dnia - resztę wyrzucić
  • 25 g mąki pszennej T 650
  • 12 g wody
Dzień 2 - wieczór
  • 50 g ciasta z 2 dnia rano - resztę wyrzucić
  • 50 g mąki pszennej T 650
  • 25 g wody
Składniki na ciasto:
  • 750 g mąki pszennej - dałam pszenną T 680
  • 250 ml ciepłego mleka
  • ok. 3/4 szklanki cukru - dałam trzcinowy nierafinowany
  • 3 - 4 całe jajka plus 1 żółtko
  • 100 g roztopionego masła
  • ok. 100 ml oleju - dałam z pestek winogron
  • 125g lievito madre jw.
  • ok. 150 g żurawiny
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
Masa cynamonowa:
  • 1 łyżki miękkiego masła
  • 3 - 4 łyżki cukru muscovado
  • 2 - 4 łyżki cynamonu
Dodatkowo:
  • 1 małe jajo
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie Lievito madre:
Czwartek wieczór:
  • Wymieszałam zakwas z wodą, miodem i mąką i odstawiłam pod przykryciem w tempt. pokojowej na 12 godzin.
Piątek rano:
  • Z powstałej wyżej masy odważyłam 25 g - resztę wyrzuciłam.
  • Wymieszałam ciasto z wodą i mąką, odstawiłam jw. na 12 godzin.
Piątek wieczór:
  • Z powstałej wyżej masy odważyłam 50 g - resztę wyrzuciłam.
  • Wymieszałam ciasto z wodą i mąką.
  • Pozostawiłam do rana na blacie.
  • Rano zakwas jest gotowy do użycia.
Przygotowanie masy cynamonowej:
  • Masło roztarłam z cukrem i cynamonem, odstawiłam.
Przygotowanie ciasta:
Sobota rano:
  • Podgrzałam mleko na tyle aby bez obaw zanurzyć w nim palec i aby nie parzyło.
  • Wymieszałam całe lievito madre z mlekiem, odstawiłam.
  • Rozpuściłam masło, odstawiłam do przestygnięcia.
  • Żurawinę zalałam wrzącą wodą do wysokości owoców, odstawiłam.
  • Jaja i żółtko ubiłam na biały puch razem z cukrem.
  • Pomarańcze sparzyłam i otarłam z nich skórkę.
  • Do ubitych jaj dodałam mleko z rozpuszczonym zakwasem, sól, skórkę z pomarańczy, mąkę.
  • Mieszałam mieszadłem hakowym robota do całkowitego połączenia składników.
  • Teraz powoli łyżka po łyżce wlewałam rozpuszczone masło.
  • Każdą następną łyżkę wlewałam jak pierwszą wciągnęło ciasto.
  • Potem wlałam olej na trzy razy, ciągle miksując.
  • Teraz wyrabiałam ciasto 5 - 6 minut na pierwszej prędkości i 5 - 6 minut na drugiej prędkości.
  • Żurawinę odcedziłam na sicie i wymieszałam z 2 łyżkami mąki.
  • Dodałam do ciasta na koniec wyrabiania i wtłoczyłam ją na pierwszym biegu robota.
  • Jeśli za mało jest rozprowadzona żurawina po cieście można to zrobić ręcznie.
  • Ciasto pozostawiłam w misie robota, nakryłam folią i odstawiłam do wyrastania na ok. 2 godziny.
  • Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat oprószony mąką, odgazowałam i rozciągnęłam na prostokąt.
  • Posmarowałam ciasto masą cynamonową, równomiernie na całym blacie.
  • Potem zwinęłam ciasto w ścisły rulon.
  • Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
  • Przeniosłam do niej rulon, zlepiłam brzegi.
  • Ciasto można wypiekać np. w formie do baby czy w dwóch keksówkach, tutaj dowolnie.
  • Formę z ciastem nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na ok. 2 - 3 godziny.
  • Ciasto musi podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto posmarowałam jajem wymieszanym z mlekiem.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 - 175 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 50 minut lub do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto zostawiłam na 10 minut w formie a potem wyjęłam i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis od Gucia.
Ciasto z żurawiną na blogach: 
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
"Podróże małe i duże"
Wiosenne kwiaty
Chociaż w doniczce trochę wiosny w domu 😃

10 komentarze

  1. Babka idealna na wielkanocny stół!
    Pięknie upieczona.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna i wspaniale wyrośnięta.
    Tylko to nie jest drożdżowy wypiek...
    Dziękuję za marcowe spotkanie w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakwas zgodnie z definicją to źródło kultur bakteryjnych i drożdżowych dlatego to ciasto jak najbardziej jest drożdżowe. Do następnego Aniu.

      Usuń
  3. Dorotko no to jest dopiero ciacho, łał. Ależ pięknie Ci wyszło, jestem pod wrażeniem :) Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda Twoja babka i cieszę się ze wspólnego pieczenia. Do kolejnego razu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna baba :-) Pozdrawiam i już czekam na kolejne przy piekarniku spotkanie :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger