wtorek, 16 marca 2021

Azjatycki łosoś z makaronem

Kupcie piękny filet łososia ze skórą a potem wyczarujcie to przepyszne danie.
Będzie szybko, łatwo i przyjemnie, potem przy zajadaniu będzie tak samo.
Jeśli zjecie tego łososia z kimś bliskim będzie jeszcze przyjemniej.
Łosoś po azjatycku.


Składniki:

  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 szalotka
  • 1 nieduży por
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 350 g fileta z łososia ze skórą
  • 200 g makaronu ryżowego tagliatelle 
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • natka pietruszki do posypania
  • 2 - 3 łyżki wody
  • sezam do posypania 


Przygotowanie dania:

  • Makaron zalałam wrzącą, osoloną wodą, przykryłam i pozostawiłam na 5 minut.
  • Łososia pokroiłam na paski grubości 2 cm, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Usmażyłam łososia na oleju ryżowym po 1 minucie z każdej strony zaczynając od strony ze skórą, zdjęłam z patelni.
  • Szalotkę i pora posiekałam, podsmażyłam na patelni, dodałam trawę cytrynową, sos sojowy, rybny, wodę i chwilę gotowałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Teraz dodałam odcedzony makaron, wymieszałam i wyłożyłam na talerz, na wierzchu ułożyłam paski łososia, posypałam posiekaną natką pietruszki i podpieczonym na suchej patelni sezamem.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Willa Quo Vadis w Ciechocinku

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger