czwartek, 4 marca 2021

Bruschetta z ośmiornicą

Te małe włoskie kanapki to kwintesencja smaku i aromatu, nie sposób im się oprzeć.
Przepis według pomysłu Jamiego Olivera z jego książki "Jamie gotuje po włosku".
Polecam gorąco tak przyrządzone śniadanie.
Gorące włoskie kanapki.


Składniki:

  • 1/2 ugotowanej ośmiornicy
  • 1 chochla bulionu z gotowania ośmiornicy
  • masa z odcedzenia bulionu z gotowania ośmiornicy
  • listki bazylii
  • 5 - 6 kromek razowego na zakwasie chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny do skropienia


Przygotowanie kanapek:

  • Przygotowałam ośmiornicę wg tego przepisu.
  • Potem odcedziłam bulion przez sito, zostawiając na sicie same smakowitości.
  • Przetarłam całą zawartość sita na talerz, rozrzedziłam masę chochlą bulionu.
  • Na patelni podsmażyłam kromki chleba a potem natarłam je czosnkiem i skropiłam oliwą.
  • Posmarowałam chleb masą z przecierania, na wierzchu ułożyłam kawałki ośmiornicy i listki bazylii.
  • Skropiłam sokiem z cytryny.

Smacznego.
Przepis Jamie Oliver.
"Podróże małe i duże"
Kaczeńce

2 komentarze

  1. Bruschetta - TAK!
    Ośmiornica - NIE!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero bruschetta z ośmiornicą jest kwintesencja smaku Lusiu. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger