poniedziałek, 1 marca 2021

Sałatka makaronowa z ośmiornicą

Przepis na tę cudowną sałatkę pochodzi z książki Jamiego Olivera "Jamie gotuje po włosku".
Sałatka przygotowana według tego pomysłu jest nie tylko pyszna, jest także pożywna, odżywcza i znika za szybko 😉
Podam najpierw jak przyrządzić ośmiornicę aby potem użyć jej do sałatki i innych dań.
Przyrządzanie ośmiornicy też według Jamiego, jest tak proste że ja już teraz inaczej nie przygotowuję ośmiornicy.
Zaczynamy zabawę z ośmiornicą? aha dodam jeszcze że ja miałam mrożoną i takie u nas się kupuje, wtedy są miękkie i soczyste.
Te żywe po odłowie trzeba albo tłuc o kamienie albo właśnie zamrozić aby zmiękły.
Sałatka z ośmiornicą.


Składniki:
Przygotowanie ośmiornicy:

  • 1 ośmiornica ok. 1500 g
  • oliwa - 6 łyżek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 świeża czerwona papryczka chili
  • 6 filetów z sardeli w oliwie
  • 200 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 1 duży pęczek natki pietruszki - 30 g
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Sałatka:

  • 1/2 czerwonej cebuli posiekanego
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry
  • 1/2 czerwonej papryczki chili posiekanej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 żółtej papryki pokrojonej w kostkę
  • sól morska
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g usmażonej ośmiornicy pokrojonej na kawałki
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • papryka słodka do posypania


Przygotowanie ośmiornicy:

  • Ośmiornicę zanurzyłam we wrzącej wodzie na 2 minuty aby ją oczyścić, wyjęłam na talerz.
  • Wylałam wodę a do garnka wlałam 6 łyżek oliwy.
  • Chili i czosnek posiekałam w plasterki.
  • Do rondla wrzuciłam czosnek, chili, sardele i smażyłam chwilę aby lekko zmiękły.
  • Włożyłam ośmiornicę do rondla razem z posiekaną natką i pomidorkami koktajlowymi.
  • Rondel nakryłam pokrywką i gotowałam 40 - 45 minut.
  • Wyłączyłam ogień a ośmiornicę zostawiłam w nim na 20 minut.
  • Po ugotowaniu ośmiornicę wyjęłam, bulion zostawiłam na zupę a ośmiornicę pokroiłam na kawałki i wykorzystałam do 3 dań.
  • Wkrótce przepisy.

Przygotowanie sałatki:

  • Makaron ugotowałam al'dente.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam pokrojony w plasterki seler, posiekaną cebulę, paprykę chili posiekaną i pokrojoną w kostkę paprykę żółtą.
  • Dodałam pomidorki.
  • Dodałam pokrojoną na kawałki ośmiornicę i smażyłam aż nabrała złotej barwy.
  • Wrzuciłam na patelnię makaron, wymieszałam, posypałam natką pietruszki, skropiłam octem balsamicznym.
  • Posypałam papryka słodką.
  • Danie gotowe.


Smacznego.
Przepis Jamie Oliver
"Podróże małe i duże"
Kwiat jabłoni

4 komentarze

  1. Dzień dobry.
    Na początku, po zaparzeniu ośmiorniczki wylewa Pani wodę. Potem, w przepisie na bulion, nie ma informacji, ile wlewa się do garnka wody i w którym momencie. Czy po włożeniu ośmiorniczki do garnka z przesmażonymi sardelami od razu zalewa się ją wodą czy też trochę przesmaża?
    Pozdrawiam
    Tomek

    OdpowiedzUsuń
  2. Ośmiornicę zaparzam we wrzącej wodzie i wylewam wodę. Potem wody już nie dodaje wcale, nic o niej nie ma w przepisie. Ośmiornice jak wrzucisz do gorącego garnka puści ona swój sok i bulionu będzie w garnku sporo. Także nie zalewaj już ośmiornicy dodatkowo wodą bo będzie rozwodniony bulion. Pozdrawiam Tomku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz już wszystko jasne. Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger