wtorek, 23 marca 2021

Babka czekoladowo - różana

Dziś babka mega pyszna.
Jest wilgotna, mocno czekoladowa, aromatyczna od róży, idealna.
Polecam na Wielkanoc, polecam i bez świąt bo jest naprawdę bardzo pyszna.
Przepis znalazłam na blogu u Sylwii Smaki Maroka....i nie tylko!
Polecam babę bardzo gorąco, tym bardziej ze pracy przy niej niewiele a smaku mnóstwo.
Baba z czekoladą.

Składniki: forma do baby 2 litrowa
  • 5 jaj
  • 400 g mąki pszennej samorosnącej - jeśli macie zwykłą mąkę dajcie 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 - 200 g cukru trzcinowego
  • 160 ml oleju
  • 160 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml wody różanej 
  • 130 g gorzkiej czekolady - miałam groszki czekoladowe
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
Dodatkowo: 

Przygotowanie baby:
  • Najważniejsze: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę i kakao przesiałam przez sito aby nie było grudek.
  • Jaja ubiłam z cukrem na puszysta, biała masę.
  • Na niedużych obrotach miksera dodawałam wodę różaną, olej i na końcu jogurt.
  • Teraz wsypałam przesiane mąkę i kakao i krótko zmiksowałam.
  • Na koniec dodałam groszki czekoladowe i wymieszałam.
  • Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mieszanką mąki i kakao aby potem na babce nie było białych mącznych smug.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu wyjęłam babę na talerz i posmarowałam z wierzchu gorąca konfiturą różaną i posypałam płatkami róż.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Podlaskie słoneczniki

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger