środa, 24 marca 2021

Tofu w sosie pomidorowym

Danie pochodzi z Wietnamu a przepis na nie z książki "Kuchnie świata".
Tofu to ser sojowy powstały z koagulacji mleka sojowego/napoju sojowego.
Tofu jest bezsmakowe a w daniu przyjmuje smak potrawy i jest kremowe i pyszne.
Ma dużo białka i jest znakomite do sałatek, marynat, sosów.
Polecam gorąco.
Tofu pomidorowe - Dau phu sot ca chua.


Składniki:

  • 500 g twardego tofu
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1/2 pęczka dymki ze szczypiorem
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól morska
  • pieprz czarny


Przygotowanie dania:

  • Tofu pokroiłam w dużą kostkę, pomidory pokroiłam w mniejszą kostkę.
  • Posiekałam cebulę i czosnek.
  • Do garnka wlałam 2 łyżki oleju i zrumieniłam kostki tofu ze wszystkich stron, zdjęłam z oleju.
  • Teraz podsmażyłam na pozostałym oleju cebulę i czosnek, posiekaną papryczkę chili.
  • Potem wrzuciłam pomidory, doprawiłam solą, cukrem i pieprzem oraz sosem rybnym.
  • Wlałam 1/2 szklanki wody i gotowałam aż sos stał się gęsty.
  • Na koniec dodałam do sosu podsmażone tofu i posiekaną dymkę, gotowałam 2 minuty.
  • Podałam posypane kolendrą.


Smacznego.
Przepis kuchni wietnamskiej.
"Podróże małe i duże"
Porosty

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger