wtorek, 23 marca 2021

Szumawska zupa grzybowa - Šumavská kulajda

Šumavská kulajda czyli zupa grzybowa rodem z Czech podawana z jajem.
Zupa jest aromatyczna, i bardzo smakowita, warto wypróbować przepis, który pochodzi z książki "Kuchnie świata".
Szumawska zupa grzybowa.


Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów
  • 300 g ziemniaków
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek koperku
  • 5 - 7 łyżek mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 4 jaja - 2 na twardo i 2 na poszetowe
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 - 3 łyżki octu 
  • sól morska

Przygotowanie zupy:

  • Grzyby namoczyłam na noc w 200 ml wody.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, zalałam 800 ml wody, dodałam grzyby wraz z wodą, oraz sól, pieprz, kminek i liść laurowy i gotowałam 20 minut.
  • Masło rozpuściłam i wsypałam mąkę, zrobiłam zasmażkę i wlałam do zupy, zagotowałam.
  • Śmietanę zahartowałam niewielką ilością zupy i wlałam do garnka, ponownie zagotowałam.
  • 2 jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam, pokroiłam w plastry.
  • Zupę doprawiłam octem i posiekanym koperkiem.
  • Jaja ostrożnie wbiłam do zupy, tworząc lekki wir i gotowałam ok. 3 minut.
  • Na talerzu położyłam plasterki jaja, wlałam zupę i włożyłam jajo poszetowe.

Smacznego.
Przepis kuchni czeskiej.
"Podróże małe i duże"
Pliszka siwa

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger