środa, 17 marca 2021

Zielona sałatka

Zielona sałatka w marcu to rozkosz dla organizmu.
Po zimie spragnieni jesteśmy kolorów w życiu i na talerzu.
Sałatka pochodzi z Bułgarii a przepis na nią z książki "Kuchnie świata".
Prostota, prostota, prostota.
Bułgarska sałatka.



Składniki:

  • 1/2 główki sałaty masłowej, rzymskiej
  • 1 długi zielony ogórek
  • 6 dużych rzodkiewek
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorem
  • 1/2 pęczka kopru
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól morska
  • 2 jaja na twardo 



Przygotowanie sałatki:

  • Warzywa umyłam i pokroiłam.
  • Sałatę w paski, rzodkiewki i ogórka wraz ze skórką w plastry, posiekałam koperek, dymkę wraz ze szczypiorkiem.
  • Wymieszałam wszystkie składniki ze sobą, posoliłam, skropiłam octem i oliwą.
  • Można podać wersję z jajem i wtedy.
  • Jajo ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i pokroiłam na cząstki, ułożyłam na sałatce.



Smacznego.
Przepis kuchni bułgarskiej.
"Podróże małe i duże"
Fontanna w Ciechocinku na Parterach Hellwiga

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger