czwartek, 4 lutego 2021

Placki na zakwasie z błonnikiem jabłkowym

Z nadmiaru zakwasu powstają takie pomysły jak usmażenie tych placków i podanie ich z przepyszną i aromatyczną salsą.
Jak dokarmiam zakwasy to zawsze mam nadmiar i szkoda mi go wyrzucać, wówczas kombinuję aby jakoś go zagospodarować.
Tym razem wyszły placki smażone na patelni.
Aromatyczna salsa do podania i obiad gotowy, polecam gorąco.
Placki na zakwasie.


Składniki:

  • 50 g zakwasu pszennego z lodówki
  • 50 g zakwasu żytniego z lodówki
  • 150 g wody
  • szczypta soli
  • 160 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 3 łyżki błonnika jabłkowego
  • olej do smażenia

Salsa:

  • 1 duży pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 mała szalotka
  • 1 ogórek konserwowy pikantny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 - 3 łyżki posiekanej kolendry

Przygotowanie ciasta:

  • W pojemniku z pokrywką wymieszałam zakwasy.
  • Ja dokarmiam zawsze 2 zakwasy, stąd są one w moich składnikach.
  • Można użyć takiego zakwasu, jaki macie.
  • Dodałam sól, wodę, wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę wymieszaną z błonnikiem, ponownie wymieszałam, nakryłam pojemnik pokrywką i wstawiłam do lodówki na 12 - 14 godzin, u mnie była to noc.
  • Rano wyjęłam, poczekałam aż się ociepli, jakieś 30 minut.


  • Smażyłam małe placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Przygotowanie salsy:

  • Pokroiłam w kosteczkę pomidora, czosnek, ogórka konserwowego, szalotkę, wymieszałam.
  • Dodałam posiekaną kolendrę, sól, pieprz, oliwę i ponownie wymieszałam.
  • Placki podałam z salsą.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże male i duże"
Pałac w Proszówce woj. dolnośląskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger